Al-Fatihah

img_2318-copy

Semalam, tanggal 18 Jun 2014, ‘ayahsu’ antara pakcik yang rapat dengan kitorang (aku, arwah Kaklong, Saifullah & kNinah) telah pergi untuk selama-lamanya bertemu pencipta-Nya. Dapat call & wassap dari abah & Hatim petang semalam. Seolah-olah tidak percaya, tapi itulah kenyataan yang harus diterima. Kadang-kadang banyak sangat yang berlaku dalam dunia ini seakan-akan aku tengah tidur dan bermimpi & mengharapkan ianya tidak terjadi di dunia nyata.

Mengimbau kembali zaman kanak-kanak kitorang, zaman aku melepak dalam bilik bujang dia sambil layan magazine & kaset-kaset lagu mat salleh, etc. Antara yang paling aku tak boleh lupa, aku dan Saifullah teman arwah berniaga kad raya di bulan puasa. huhuh.

Detik sukar yang arwah alami beberapa tahun kebelakangan ini telah mengubah segalanya. Aku keluar dari Kelantan untuk belajar bermula di Perlis, pastu ke Sepang, pastu ke UM, pastu kerja pulak di Kuala Lumpur secara tidak langsung menjarakkan hubungan kami. Balik kampung pun kadang-kadang jarang jumpa.

Banyak sangat dugaan yang arwah hadapi di penghujung perjalanan kehidupannya, tapi apa yang telah Allah takdirkan adalah yang terbaik untuk arwah. Semoga Allah menempatkan arwah ditempat golongan orang yang beriman.

“Ya Allah, ampunilah baginya dan kasihilah dia dan afiatkan dia dan maafkanlah kesalahannya dan muliakan kedudukannya dan lapangkan kuburnya dan bersihkan dia dengan air salju dan air dingin. Bersihkanlah dia dari kesalahannya sebagaimana dibersihkan kain putih dari kekotoran, dan gantikanlah kampunganya dengan kampung yang lebih baik dan ahli keluarganya yang baik, suami isteri yang lebih baik. Masukkanlah dia ke dalam syurga dan lindungilah dia dari seksa kubur dan fitnahnya dan dari seksa neraka.”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s